AHA - BHA Nedir? Eksfoliasyon Ne Demek? AHA Ne Demek? BHA Ne Demek? AHA'lar ve BHA'lar Ne İşe Yarar?

 

AHA - BHA NEDİR?

AHA'lar ve BHA'lar—Alfa Hidroski Asit ve Beta Hidroksi Asitlerin baş harflerinin kısaltmasıdır. Bu asit grupları cilt bakım ürünlerinde görebileceğiniz en yaygın iki eksfoliye edici asit ailesidir ve genellikle birlikte bulunurlar.


Peki, gerçekte nasıl çalışırlar? Cildiniz için en uygun tip hangisidir? Ve ikisini birden kullanırsanız daha iyi sonuçlar elde edebilir misiniz?
Bu soruları soruyorsanız, bu yazı tam size göre. AHA'lar ve BHA'lar arasındaki farkı, cildiniz için doğru olanı nasıl seçeceğinizi ve ikisini birden kullanmanız gerekip gerekmediğini öğreneceksiniz.

EKSFOLİASYON NE DEMEK?

Öncelikle eksfoliasyon ne demek onunla başlayalım.

Ölü ve artık işe yaramayan cilt hücrelerini ciltten uzaklaştırılması işlemine EKSFOLİASYON denir.

Eksfoliasyon asırlardır parlak ve sağlıklı görünen cildin sırrı olmuştur. Geleneğimizde olan kese bunun en sert hali olsa da, büyük annelerimizin kullandığı bir yöntemdir. Exfoliasyon hem kese yada partiküllü tanelerle ovma ile yapılırken, hem de gelişen teknoloji ile kimyasal olarak cilt üzerinde nazik çalışan asitlerle yapılabilir.


AHA NEDİR? VE AHA’LAR NASIL ÇALIŞIRLAR?


AHA, şeker kamışı, süt veya meyveden elde edilen bir asit türü olan alfa-hidroksi asit anlamına gelir. AHA'lar cildinizin yüzeyindeki ölü deri hücrelerini soyarak alttaki taze yeni cilt hücrelerini ortaya çıkarır.

Bunu tam olarak nasıl yaparlar?
AHA'ların deri hücreleri arasındaki biyolojik "yapıştırıcıyı" parçalayarak cilt üzerinden kopuşunu hızlandırırlar. Bu kopuş zaten yüzünüzü silmeniz, dokunmanız ile doğal olarak gerçekleşir. AHA’lar bu süreci hızlandırdıkları için altta kalan yeni ve daha genç hücrelerin daha hızlı yukarı çıkması sağlanmış olurlar.

AHA Türleri:


Bunlar, cilt bakım ürünlerinde göreceğiniz farklı AHA türleridir:

  • Glikolik asit: Şeker kamışından elde edilen en yaygın AHA. Küçük molekül boyutu nedeniyle aynı zamanda en güçlüsüdür, ancak bu onu aynı zamanda en rahatsız edici yapar. Oranının yükselmesiyle ciltte irritasyonlar yaşanabilir. Optimum konsantrasyonda çok iyi çalışırlar.
  • Laktik asit: Sütten elde edilen en yaygın ikinci AHA. Glikolik aside göre daha nazik bir alternatiftir ve hassas ciltler için uygun olabilir.
  • Mandelik asit: Acı bademlerden elde edilen hafif bir AHA. Laktik asitten daha zayıf olduğu için genellikle diğer asitlerle birleştirilir.
  • Malik asit: Elmalardan elde edilen hafif bir AHA. Mandelik asit gibi, kendi başına yeterince etki etmeyecek, bu nedenle onu tipik olarak daha güçlü AHA'larla birlikte göreceksiniz.
  • Tartarik asit: Üzümden elde edilen zayıf bir AHA. Eksfoliyan olarak hareket etmek yerine, diğer asitlerin pH seviyelerini stabilize etmek için daha sık kullanılır.
  • Sitrik asit: Narenciye meyvelerinden elde edilen zayıf bir AHA. PH'ı düzenlemesi bakımından tartarik aside benzer. Aynı zamanda koruyucu olarak da kullanılır.
  • Fitik asit: Pirinç, tohum ve tahıllardan elde edilen zayıf bir AHA. Daha çok antioksidan olarak kullanılır.


BHA'lar Nedir ve Nasıl Çalışırlar?

BHA, söğüt ağacı kabuğu, kış yeşili yaprakları veya tatlı huş ağacı kabuğundan elde edilen bir asit türü olan beta-hidroksi asit anlamına gelir. AHA'lar gibi, BHA'lar da cilt yüzeyinizi eksfoliye eder ancak aynı zamanda gözeneklerinizin derinliklerinde de çalışırlar. AHA suda çözündüğü için cilt yüzeyini exfoliye eder. BHA yağda çözündüğü için derinin daha alt katmanlarına yani gözeneklerinize girebilirler. Bu da onları gözenek bakımında ilk seçenek olarak konumlandırır.


Gözeneklerinizin içinde BHA'ların çeşitli etki mekanizmaları vardır. Yağın daha serbestçe akabilmesi için gözenek astarını exfoliye ederek, tıkanmış ve gerilmiş gözeneklere yol açan ölü deri ve sebum oluşumunu önlerler. Ayrıca anti-inflamatuar ve fotokoruyucu özelliklere sahiptirler.

 

BHA Türleri

Cilt bakım ürünlerinde göreceğiniz başlıca BHA’lar şunlardır:

  • Salisilik asit: En yaygın BHA ve aynı zamanda en güçlüsü. Bununla birlikte, büyük molekül boyutu ve anti-inflamatuar yapısı nedeniyle glikolik asit (en güçlü AHA) kadar tahriş edici değildir.
  • Betain salisilat: Salisilik asit ve betainden (şeker pancarından elde edilen nemlendirici bir amino asit) oluşan bir BHA. Salisilik aside daha yumuşak bir alternatiftir.
  • Salix alba veya söğüt kabuğu özü: Söğüt kabuğundan elde edilen doğal bir BHA. Salisin içeriği salisilik aside dönüşür, ancak çok daha zayıftır bu nedenle size çarpıcı sonuçlar vermez.


AHA'lar ve BHA'ların Cilt Durumlarına Göre Kullanımı:

  • Peeling ve Pürüzsüzleştirme: AHA'lar ve BHA'lar, yüzeydeki ölü deri hücrelerini çıkarmada ve yumuşak, pürüzsüz bir doku oluşturmada etkilidir.
  • Işıltı Verme: Hem AHA'ların hem de BHA'ların, cildin ölü deri hücrelerinden oluşan üst tabakası olan stratum corneum'un kalınlığını azalttığı bulunmuştur. Bu, cildinizin daha fazla ışıldamasını ve daha parlak görünmesini sağlar.
  • Pigmentasyonun Azaltılması: Her ikisi de eski, rengi bozulmuş ölü cilt hücrelerinin dökülmesini teşvik ettiğinden, AHA'lar ve BHA'lar koyu lekelerin solmasına ve cilt tonunun eşitlenmesine yardımcı olur.
  • Sıkılaştırma ve Kırışıklıkları Azaltılması: Daha yüksek konsantrasyonlarda, AHA'ların ve BHA'ların dermisteki kolajen yoğunluğunu arttırdığı gösterilmiştir. Bu, hem ince çizgileri ve kırışıklıkları azaltmaya hem de zamanla cilt sıkılığını iyileştirmeye yardımcı olabilecekleri anlamına gelir.
  • Nemlendirici: AHA'lar ve BHA'ların her ikisi de nemlendiricidir - cildinizin daha fazla nem çekmesine ve tutmasına yardımcı olurlar.
  • Aknenin Temizlenmesi ve Önlenmesi: AHA'lar ve BHA'lar, tıkanmış gözeneklere yol açabilecek ölü deriyi eksfoliye ederek akneye oluşumunu engellemeye ve mevcut aknelerin iyileşmesine yardımcı olurlar.


HANGİ ASİT HANGİ DURUMDA KULLANILIR?


Artık AHA'lar ve BHA'lar arasındaki benzerliklere ve farklılıklara aşina olduğunuza göre, bu cilt bakım rutininiz için ne anlama geliyor?

  • Sivilceniz varsa: BHA'lar öncelikli seçenek olmalıdır. Salisilik asidin akne lezyonlarının sayısını ve şiddetini azalttığı kanıtlanmıştır ve bu onu benzoil peroksitten üstün kılar.
  • Yağlı cildiniz varsa: Sadece BHA'lar yağ üretiminizi azaltır.
  • Kuru veya hassas bir cildiniz varsa: En nazik ve en nemlendirici asitlerden biri olduğu için laktik asit bu endişeler için en iyi AHA'dır.
  • Pigmentasyonunuz varsa: Hem AHA'lar hem de BHA'lar yardımcı olacaktır. Renk bozulmalarını daha da fazla hedeflemek için niasinamid ile birlikte kullanın.
  • Kırışıklıklarınız varsa: Glikolik, laktik ve salisilik asitlerin hepsinin deri kalınlığında ve ince çizgilerin ve kırışıklıkların derinliğinde ve sayısında değişiklikler ürettiği gösterilmiştir.
  • "Normal" bir cildiniz varsa: Bakımlı bir cilt ile kutsanmışsanız ve büyük bir endişeniz yoksa, asidinizden ihtiyacınız olan tek şey hafif bir laktik asit denemenizi öneririm.
  • Asitleri birleştirmek istiyorsanız: Cildiniz buna tolerans gösteriyorsa, AHA'ları ve BHA'ları tek bir rutinde bir araya getirebilir veya her ikisini de içeren bir ürün kullanabilirsiniz.


ASİTLER GÜNEŞ LEKESİ YAPAR MI?


Kullanıcıların asitlerle ilgili kafasını en çok karıştıran soru asit kullanımı öncesi ve sonrasında cilt lekelerinin oluşup oluşmayacağıdır.
Asit kullanın ya da kullanmayın güneşten mutlaka cildinizi korumanız gerektiğini artık biliyorsunuz. Yüzünüzü korumasız güneşe maruz bırakmak cildin erken yaşlanmasına sebep olur.
En az 30 faktör güneş koruyucu kremi günlük cilt bakım rutininize eklediğinizde ve güneşe direk maruz kalmadıkça asitleri yaz ve kış gönül rahatlığıyla kullanabilirsiniz.

 

Umarım bu yazı, asitler hakkındaki bilginizi genişletmek için size yardımcı olmuştur.

Cildiniz ile anlaşabilmeniz onu ve kendinizi mutlu etmeniz dileği ile...

Sağlıkla ışıldayan güzel bir cilde kavuşmanın sırrı, cilt ve cilt bakımı hakkında doğru bilgi, doğru ürünlerle, istikrarlı cilt bakımından geçer.

Asitler ile ilgili daha fazla sorunuz varsa bize Instagram’dan (@evolvy.skincare) ya da email ile (info@evolvy.co) ulaşıp, sorularınızı iletebilirsiniz.

Evolvy ekibi adına

Eczacı Evrim Damar Konuk

 

1 comment

  • Çok bilgilendirici bir makale olmuş. Teşekkürler

    Elmas

Leave a comment

Please note, comments must be approved before they are published